Toplak Zoltán

férfimozgalmár és író

Fuck off! Apa vagyok!

2022. április 30. 21:11 - Toplak Zoli

sunset-110305_1920.jpg

Felpörget, felemel és boldoggá tesz a tény. Megölelném miatta az egész világot.

Először sz jut az eszembe, mikor a kisfiam a büntetésem után is hozzám bújt vigasztalásért. Mert hát kihez? Tudta, hogy szeretem, ha épp kemény is voltam vele. Valamint másodszor, amikor évekkel később nekem meséli kamaszkori élményeit a barátságról, csalódásról és a szerelemről.

Igen, fárasztó egy kiskölökkel küzdeni, hogy ne másszon el, amikor pelenkát kell rajta cserélni.

Igen, kiakasztó, hogy mindenki nézheti a kedvenc filmed, csak te nem, mert Bálintkának épp legózni volt kedve inkább.

Igen, amíg kicsik a gyerekek, addig nem nyaralsz, hanem nyaraltatsz.

És igen, minden olyan élményt újra kell élni, sőt keresni, amiket már kihagynál (télapó felkeresése a Fő téren, húsvéti nyuszi tojásainak keresése - és elrejtése -, és minden ezerszer látott, hallott látnivaló), mert te már túl vagy rajtuk.

De bakker! A gyerek hozzád bújik, tőled várja az esti mesét, a te vicceiden nevet - még ha fárasztóak is, igazi apa-poénok - veled játszik pik-pik fiúsat és a te nyakadban lovagol.

Amikor pedig kamasz lesz, akkor tőled vár tanácsot - amennyiben őszinteségért elfogadást és nem kioktatást kapott cserébe - és bizony van, hogy ő akar megmenteni téged. Pl. mikor látja milyen nehéz is a házasságod. Kinevezi magát "titkárnak" és te pedig lehetsz a főnök, akit majd ő segíteni és támogatni fog.

Tiszteletért tiszteletet ad, keretekért bizalmat. Ha látja, mit lehet és mit nem, akkor biztonságban fogja érezni magát és téged/minket is szilárdan elhelyez a világában. Kamaszként is érdekelni fogja a véleményünk, noha esetleg - igen gyakran - úgy véli, ő okosabb nálunk. Nem baj, kamaszként én is ezt hittem magamról a szüleimmel kapcsolatban, és ez így van rendjén.

Szóval apa vagyok - APA - és ez a könnyekig képes meghatni, és rengeteget ad az életemhez. A férfiszerep egyik csúcsa, akkor is, ha biológiailag nincsen egy férfinek gyereke. Nevelheti - kénytelen is néha - a másét, lehet jó főnök, lehet karitatívan aktív. Hatalom és gondoskodás - ez kicsit mindig apává tesz.

Állítólag ehhez fogható élmény, ha valaki már nagypapává válik. Az unokákkal való kapcsolat valami veri szpesöl és csodálatos élmény. Így hallottam.

Nagyon várom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toplakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr6817820695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása