Toplak Zoltán

férfimozgalmár és író

Mítosz: a nők munkáját nem fizetik meg

2020. július 23. 06:00 - Toplak Zoli

A sorozat korábbi részei itt, itt és itt olvashatók. Jelen írás dr Warren Farrell: Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki, avagy ki védi meg a férfiakat? című könyve alapján készült.

Nos, nézzük hat módját annak, ahogyan a nők háztartási munkáját megbecsüli a társadalom.

1. A férfiak fizetését a nők is élvezik.

Egy nős férfi jövedelme nem a sajátja, hanem a családjáé. A család közös jövedelméből hétszer annyi esetben költenek a feleség személyes szükségleteire (karkötők, pipere, cipők, ruhák és kozmetikumok), mint a férfire. Ha egy nő mindennap főz és mos a férjére, akkor ez úgy lehetséges, hogy a férje megfizeti őt ezért. Ha egy férfi tartósan munkanélkülivé válik, akkor megnő az esély a válásra, hisz nem tudja megfizetni a feleségét, aki már nem főz és mos rá többet. 

man-76196_1920.jpg

2. A nők várható átlagéletkora gyorsabban növekszik, mint a férfiaké

Nincs értékesebb fizetés, mint maga az élet. Ma egy nő átlagban hét évvel él tovább egy férfinél. A férfiak megnövelték a nők túlélési esélyét azzal, hogy jobb közegészségügyet hoztak létre, hogy új gyógymódokat találtak fel, háztartási gépekkelkímélték őket, fogamzásgátlást fejlesztettek ki, szülés közbeni érzéstelenítést, köponti fűtést, számítógépeket...

3. A férfiak megadták a nőknek a szeretet szabadságát.

Mivel a gyermek születésétől kezdve akár három évig is otthon maradhat az anya, így gyakorlatilag a szeretetéért kap fizetést. Míg ő mindig ott van, amikor a pici megteszi az első lépéseit, az apák erről rendszerint csak másodkézből értesülnek. Váláskor a nők fizetése még ennél is több lesz, amikor a gyerekek hozzá kerülnek. 

Minél inkább a szeretetért és gondoskodásért kapja a feleség a fizetését, a személyisége annál gondoskodóbb lesz. A férjén annál nagyobb a nyomás, hogy megtartsa állását, és tudja a meghitt otthon fedezetét biztosítani a családja számára. Akár rendszeresen kénytelen megalkudni a főnökével és negyvenöt évesen nem ugyanaz a férfi néz szembe vele a tükörből.

4. A férfiak a nők kényelméért kockáztatják az életüket.

A férfiak házimunkájának listájából láthattuk, hogy gyakran kockáztatják az életüket azért, hogy a feleségüknek ne kelljen. Nagyon sok férfi nehéz bútorok mozgatása közben szerzi gerincproblémáit, miközben a szeretett feleség irányítja őket. Tetőjavítás és házfestés közben a nők valahol biztonságban ténykednek, miközben a férfiak dolgoznak veszélynek kitéve magukat. 

5 A férfiak sokféle lehetőséget nyitnak meg a nők előtt.

A férfiak mélyebb elköteleződése a munkahelyük iránt oda vezet, hogy ők keresik meg a családi bevételek kb kétharmadát. A nők ugyanis kevésbé veszélyes, közelebbi, kellemesebb és rugalmasabb időbeosztású munkahelyeket választanak, mint a férfiak. "Cserébe" több napi szintű házimunkát végeznek, hiszen a munkahelyük kevesebb áldozatot vár el tőlük. 

Másrészt lehetőségük van arra is, hogy karriert építsenek, hogy jobban fizető munkákkal képesek legyenek eltartani a családjukat. Warren Farrell rádiműsorvezetőként sok férfit és nőt hallgatott meg arról, hogy tetszene - e nekik, ha a férfi maradna otthon, és a nők keresnének több pénzt. Több férfi válaszolt "igen" - nel, mint nő. 

6. A nőket válás után jobban védik, mint a férfiakat. 

Válás után a férfiak tovább fizetik a feleségüket, de azok már nem gondoskodnak róluk többé. Ővék a gyerekek, míg a férfi a gyerektartást fizetik - sokszor csak, mert nem is láthatják, vagy csak nagyon keveset gyermekeiket. 

Mindezeken túl szociális juttatások, támogatások jó része a nőket célozza meg, ha már anyává váltak. A férfiak (akik a GDP java részét megtermelik) adózás útján így is megfizetik a nők házimunkáját.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toplakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr4416039884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása