Toplak Zoltán

férfimozgalmár és író

Mítoszok a háztartási munka körül

2020. június 29. 06:00 - Toplak Zoli

Jelen írás Warren Farrell: Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki, avagy ki védi meg a férfiakat? című könyve alapján készült.

Remélhetőleg a mítosztalanítás a férfiak iránti harag helyére megértést és megbecsülést ültet. A férfiak házimunkájáról lásd itt

Mítosz: A nők házimunkáját nem értékelik.

Tény: Mindkét nem házimunkáját alulértékelik, mert jobban látjuk azt, amit mi végzünk, mint azt, amit a partnerünk. Mivel minden lista, amely a nemek házimunkájával foglalkozik, a nőkét tartalmazza csak, ez mutatja, hogy a férfiaké különösen alulértékelt.

Tulajdonképpen az a gyakoriság, amellyel emlegetni szoktuk, hogy a nők házimunkája alulértékelt, mutatja, hogy éppen ezáltal, nagyon is értékeljük. Ha kimondjuk, hogy a férfiak házimunkája alulértékelt, a férfiak is érezni fogják a rejtett elismerést.

Mítosz: A nők házimunkáját nem fizetik meg.

Tény: A férfiak házimunkájának listája nyilvánvalóvá teszi, hogy a férfiak is végeznek ingyenes munkát, amit akkor ezek szerint a feleségüknek kellene megfizetni. 

Mítosz: Az országok GDP- je a férfiak munkáját méri, nem a nőkét.

Tény: Az országok GDP - je egyik nem házimunkáját sem tartalmazza. 

Vagyis nem szexista módon kell eljárni, és a nők házimunkáját bevonni a GDP - be, hanem mindkét nemét. Ráadásul a pénzügyi tanácsadás pl. többet ér a piacon, mint a takarítás. Vagy vegyük, amikor éjjel a gyanús zajra a férfi felkel és elindul körbenézni, miközben a felesége az ágyból nézi, vajon leszúrják-e a férjét. Ilyen szolgáltatás egyszerűen nincsen a telefonkönyvben. A férfiak ezt nem tudnák megvásárolni maguknak.

Mítosz: A női munkák megkövetelik, hogy a nők mindig szolgálatban álljanak. 

Tény: Mind a férfi, mind a nő szolgálatban áll a tradícionális felelősségi körében.

A férfiak is mindig készenlétben kell, hogy álljanak. Bútorokat mozgatni, váratlan helyzeteket elhárítani ("Drágám, beázott a tető!"), üvegeket kinyitni, testőrként szolgálni, ezeket gyakran nem lehet előre betervezni.

Mítosz: A felelősség a nőké, a férfiak csak besegítenek a házimunkában.

Tény: Mindkét nemnél ritka, hogy egyenlően osztják meg a pszichológiai felelősséget azoknál a házimunkáknál, amelyek hagyományosan az egyik nem hatókörébe tartoznak.

Egy férfi kicserélheti a pelenkát, de valószínűbb, hogy a nő alszik felszínesebben, és aggódik jobban a kicsii állapota miatt. Ha az apa többször is cserél pelenkát, mégis a nő az, aki többet aggódik a kicsiért. Ha viszont a pénz kevés, még ha a nő keres is többet, akkor is, a férfi alszik miatta rosszabbul. Az ivás, drogok és dührohamok gyakran azt jelzik, hogy nagyobb felelősséget érez, mint amekkorával el tud bánni.

Mítosz: "A férfi munkája lehet sok, de a nőé végtelen."

Tény: Ha látjuk, hogy a férfiak is szolgálatban vannak a nap 24 órájában, és a pszichológiai terhekben is osztoznak, ami még álmukban is kísérti őket, akkor le kell rombolnunk a mítoszt, hogy csak a nők munkája végtelen. Örülhetünk, hogy a férfiak is vállalják a saját felelősségüket és jelen vannak a családjuk életében, mint szorgos, tevékeny férjek és apák.

Mítosz: A férfiak a házassággal egy rabszolgát is kaptak.

A női magazinok (Amerikában) tele vannak ilyen és ehhez hasonló kifakadásokkal: "nem értem, a férjem tudott magára mosni, mikor egyedül élt, de most leesne a karikagyűrű az ujjáról, ha bekapcsolná a mosógépet."

Tény: Mindkét nem elvárja, hogy a másik megcsinálja azokat a házimunkákat, melyeket a házasság előtt maguk végeztek. A kérdés inkább az, hogy a házasság milyen munkamegosztásra csábítja a feleket.

Például a nők maguk viszik ki a szemetet, míg egyedül élnek, de egy házas nő, ha maga viszi ki a szemetet, az azt jelenti, hogy a férje elfelejtette, vagy nincsen otthon. 

Egy férfi ezt nagyon találóan fogalmazta meg: "Míg a hagyományos női házimunkák átcsusszantak az én tevékenységi körömbe, az ellenkezője már nem igaz. Még mindig az én feladatom a duguláselhárítás, bár semmi varázslat sincsen benne, és különösebb testi erő sem szükségeltetik hozzá."

Általános tendencia, hogy a férjek kevesebbet követelnek: a Megtennéd szívem? férfi megfelelője szinte nem is létezik. A dolgozó - akár részmunkaidőben is - feleséggel szemben az elvárások listája még enyhébb: "Ha főz, jó, ha rendel ételt, úgy is jó, de ha azt mondja, menjünk valahová vacsorázni, az is megfelel." 

Ha egy férfinak van mit ennie, innia, karjában tarthatja a szeretett nőt és kezében a távirányítót - egyszerűen nem készít Megtennéd szívem? listát.

Mítosz: Az egyedülálló anyák mindkét nem házimunkáját elvégzik.

Tény: A gyerekeküket egyedül nevelő szülők elvégzik a másik nem házimunkájának egy részét.

Míg az egyedülálló apák inkább gyorsételeket készítenek ilyenkor, az egyedülálló anyák a férfias munkákra gyakrabban kérnek meg másokat. San Diegó-ban van egy szolgáltató "Megcsinálnád drágám?" logóval, máshol "Béreljen egy férjet!" feliratot használnak. 

Mítosz: Mindig is a férjek kell, hogy végezzék a nehezebb házimunkákat, mert ők az erősebbek.

Tény: Egy felmérés során kiderült, hogy átlagos önkéntes nők a 70%-át bírták felemelni annak, amit egy katona felemelt. Huszonnégy hetes edzésprogram után már a 91%-át fel bírták emelni. 

Növelhetjük lányaink kompetenciáját, és csökkenthetjük elhárító mechanizmusaikat, ha erősítő edtzésekre biztatjuk őket. Igenis ők is képesek csomagokat cipelni, bútorokat mozgatni, stb. Nincsen szükség melléjük feltétlenül egy jól üzemelő öszvérre - egy férfire.

Mítosz: A nők gondoskodnak a férfiakról - szinte az anyjukként. A férfiak nem gondoskodnak a nőkről.

Tény. A férfiak és a nők is gondoskodnak egymásról - más módokon. A nőkről tudjuk, hogy gondoskodnak, a férfiak ilyen jellegű munkája - láthatatlan. 

Ha világossá tesszük a férfiak gondoskodásának valóságosságát, akkor egyértelművé tesszük, hogy a férfiak is szeretik a nőket, nem pedig csak kihasználják őket. Másrészt az anyáskodás érzésének előtörése megöli a női libidót - a legjobb ellenszer, ha a férfi gondoskodásra is felhívjuk a figyelmet.

Néha kifejezetten jó azt tenni a partnerünknek, amit ő szokott nekünk. Férfiak pl. mossák ki a ruhát, főzzenek, nők nyírják le a füvet, vagy hívják meg vacsorázni egy férfi ismerősüket (férjüket).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toplakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3315913034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása