Toplak Zoltán

férfimozgalmár és író

Kapcsolati erőszak 3. rész

2020. augusztus 09. 06:00 - Toplak Zoli

A férfiak nézőpontjából, dr Warren Farrell nyomán

Jelen írás dr Warren Farrell: Miért nem értik a nők, amit a férfiak nem mondanak ki, avagy ki védi meg a férfiakat? c. könyve alapján íródott. (Kossuth, 2012) Az adatok amerikaiak, de elgondolkodtatók hazánkra vetítve is, hiszen azonos kultúrkörhöz tartozunk.

Hogyan is bántalmazzák egymást a férjek és a feleségek?

Mi is történik pontosan a bántalmazások során? Warren Farrel a Konfliktus eljárásmód skála felújított verziója alapján dolgozott, a súlyos erőszak alatt a skála 4-es és 9-es pontja közé eső eseteket érti.

 

A bántalmazás típusa Férj a feleség ellen Feleség a férj ellen
1. Hozzávág valamit 4,1 % 7,4 %
2. Eltaszítja, megragadja, megrázza 10,4 % 10,9 %
3. Megpofozza 2,6 % 3,8 %
4. Megrúgja, megharapja, megüti ököllel 1,3 % 3,4 %
5. Megüti, vagy megpróbálja megütni egy tárggyal 1,6 % 2,8 %
6. Összeveri 0,8 % 0,6 %
7. Fojtogatja 0,8 % 0,6 %
8. Késsel vagy fegyverrel fenyegeti 0,4 % 0,7%
9. Kést vagy fegyvert használ 0,2 % 0,1 %

Esetek száma: 1970

Forrás: National Alcohol and Family Violence Survey, 1992, amit országos reprezentatív példán végeztek, 1970 ember részvételével, (négyszeres spanyolajkú részvétellel, amit ennek megfelelően súlyoztak). A kutatást dr Glenda Kaufman Kantor, a Family Research Lab (University of New Hampshire) munkatársa végezte. Az adatokat dr Jana L. Jasinski (New Hampshire, Family Research Laboratory) bocsátotta rendelkezésemre (a szerzőnek) 1996.07.08 - án

A nem egyetemi hallgató párokat nézzük a főbb tanulmányok hasonló eredményeket mutatnak, mint a fenti. Ezek a nők még gyakrabban kezdeményeznek (ötször annyian, mint a férfiak) súlyos erőszakot. 

 

 Ha többet ütik a férfiakat, miért nem jelentik ezt a rendőrségen?

Tény: A férfiak leginkább csak akkor jelentik a rendőrségen a bántalmazást, ha az asszony megpróbálta megölni őket.

Tény: A Szerelem nagyban c. film Tom Berengerrel. A filmben egy nő püföli Tomot, Egy erős rúgástól hátratántorodik, de a válasza inkább elégedett: "Ejha! Ez az első alkalom, hogy megérintettél."

product_2917.jpg

Egy férfi azért fél bejelenteni a rendőrségen az erőszakot, mert fél, hogy nevetségessé válik.

Számos olyan hirdetés is van, melyek nevetségesnek, vidámnak mutatják be a férfiak által elszenvedett bántalmazást (ld. lágyékon rúgott férfiak).

Miért van ez így? Tom Berenger miért mutatja magát elégedettnek, miközben a szeretett nő veri, és miért vicces, ha lágyékon rúgnak egy férfit? Ha nőkkel történne mindez, azt miért találnánk felháborítónak?

Mert szeretjük, ha a gyengébb kerekedik felül, mindez előhívja a férfiakkal szembeni haragot, és a legfontosabb: a férfiak megtanulták, hogy a kihasználtságot szeretetként értelmezzék. Ha valaki sportsztár akar lenni, meg kell tanulnia elviselni a szekálásokat, ugratásokat, megaláztatásokat és a fájdalmat. A fizikailag sérült férfi "hős", míg a nő "áldozat".

 

A férfiak "tanult tehetetlenség" szindrómája

 

A férfiak gyengesége az erejük álarca

A nők ereje a gyengeségük álarca

 

Sok férfi azért nem jelenti be az őt ért erőszakot, mert úgy hiszi, hogy a  "magánélete problémáit az embernek magának kell megoldania". A szennyes kiteregetését a magánélet szentségének meggyalázásaként értékelik. Úgy vélik, a kemény fickók - és melyik férfi nem akar kemény fickónak érezni magát - bírják a gyűrődést. 

Mind a férfiak mind a nők úgy érzik, rajtuk múlnak a dolgok, azt mondják, nekik kell valamit másként tenniük. Aztán a nők ezután a rendőrséghez fordulnak, a férfiak pedig nem. 

Egy férfi azért sem fordul a rendőrséghez, mert nem akar a környék Nyúl Bélája lenni. Egy megvert férfi tudja, hogy nincsen számára menedék, mert senki sem hiszi el, hogy ilyen, hogy "megvert férfi" létezik. 

A nők tudják, hogy mikor tehetetlenek - a férfiak nem ismerték még ezt fel. A nők problémái jó uton vannak a megoldás felé, míg a férfiakét még csak fel sem ismerték.

 

Átélik a férfiak a "megvert férfi szindrómát"?

A feminizmus feltárta, hogy a nők miért maradnak benne egy bántalmazó kapcsolatban - gazdasági és önértékelési problémákkal küzdenek, illetve félnek a férfi bosszújától.

A férfiaknál ez másképp van:

- a férfi tudja, hogy a felesége a gyerekeket is bántalmazni fogja, és ha ő elmegy, a gyerekek ott lesznek védelem nélkül.

- a férfi tudja, hogy ha elveszíti a feleségét, szeretetet már csak a gyerekeitől kaphat.

- végül, ha a férfi elmegy a feleségé lesznek a gyerekek és a ház is. A ház azért vonzóbb, mint egy albérlet.

Ha mindehhez hozzáadjuk a tehetetlenséget a segítségkéréshez máris ott áll a "bántalmazott férfi szindróma" előttünk.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toplakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr9716078102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása