Toplak Zoltán

férfimozgalmár és író

A Védelmező/Családfő és az Angyal/Királynő

2020. július 07. 06:00 - Toplak Zoli

Klasszikus férfi és női viselkedés minták a médiában/szórakoztatóiparban és az életben

A mainstream média és a filmek a nőies viselkedést propagálják a fiúknak/férfiaknak. A hagyományosabb magatartást vagy üldözendőnek, durvának és macsónak állítják be - vagy tényleg úgy ábrázolják! Az ideálok, példaképek rendkívül fontosak az életben, de ha a mai ideáladók, a média és szórakoztatóipar munkásai követhetetlen, esetleg nem követendő példákat adnak, vagy a fiúk/férfiak nagyon kis részét érintő példákat ábrázolnak empatikus, követhető és általuk támogatott módon, akkor szólni kell emiatt. (ld. Billy Elliot, a balettozó fiú történetét. Karatézó fiúkról filmet, ahol a személyiség és annak fejlődése is árnyaltan ábrázolva van, sokkal ritkábban látok.)

Karatézó fiúk vannak, (ld. Karate kid) de a személyiségük árnyalt, életszerű kibontása nem fontos a rendezőknek és forgatókönyvíróknak. Bátorság, erő, talán kis romantika, ennyi, kész. Fiús, férfias érzelmek (hiearchia, abban betöltött hely, józan ész használata, higgadtság, önfegyelem, lovagiasság a lányokkal szemben, érzelmi fájdalom és azzal való megküzdés, kudarcok az életben, siker az életben, barátság, csalódás, megbocsátás, megbocsátás sajátmagának, szülőkhöz, idősekhez való viszonyulás - mind megérdemelne egy - egy külön filmet.)

A lányokat érintve ugyanezt látom. Öntudat, öntudat, öntudat - ez a feminista mantra érhető tetten szinte mindenütt. Az, hogy így, egyoldalúan ez már gőgös, mindig uralkodni akaró, keménykedő és nőietlen kisugárzású lányokhoz, nőkhöz vezet el - ez a tudás ki lett dobva az ablakon.

Mit tartanék szükségesnek ábrázolni? Lássuk külön-külön a két nemre vonatkoztatva!

 

I. Fiúk/férfiak - védelmezők, építők, családfők

Egy fiú/férfi legyen őrangyal!

fantasy-3313964_1920.jpg

Legyen magával és másokkal szemben figyelmes, odaforduló, szolgálatkész, erős és öntudatos. Ismétlem: magával szemben is. Fejlessze erejét! A nők számára az erős férfi a biztonságot nyújtja, és ezt nagyon keresik. 

Örülök, hogy a férfiakat olyan sokszor ábrázolják bátornak, de ugyanakkor jó lenne többször megmutatni, hogy a bátorság nem terem magától. A félelmet, annak elviselését, a feszültséget, a kockázatvállalás keménységét és a fenyegetettséget is. Ahogy mindezzel meg lehet küzdeni, a közösség erejével, vagy pszichológiai trükkökkel (harci kiáltás, erősítő mantrák ismételgetése, erőt adó emlékek felidézése, imádság, stb.)

Legyen intelligens a férfi főhős! Ne mindent az öklével akarjon elintézni. Nem baj, ha verekszik, ez minket, férfiakat különleges izgalomba tud hozni, a jól megkoreografált akciójelenetek látványa. Szerintem sok nőt is. De több McGywert és kevesebb Rambót! 

Alkosson a férfi! Akarja építeni, jobbá tenni a világot! Ne csak a munkája és a családja (és a bossssszú) érdekelje. Legyenek céljai akár a helyi, akár az országos közösségen belül is. Küzdjön a társai, a közössége érdekeiért. Vagy alapítson csajozó egyletet, ahol a nőkkel való ismerkedésről tanulnak a társaival, beleértve a biztonságos szexet is. (Szerintem a házasságkötés utáni szex az igazán biztonságos, de ennek megtartásához tényleg mély és személyes Isten kapcsolat kell manapság - csak az erre való vágyhoz is - és jó, keresztény közösség.) Legyen igazságos és erkölcsi tisztaságra törekvő politikus! A társadalom peremén élőkért tevékenykedő elszánt és alázatos, türelmes aktivista. (Nem Black Lives Matter!) Stb.

Éljen egészségesen. Elég már a kiégett, elvált, elhagyott, alkoholista, lepukkant férfi főhősökből. Szerényen, de legyen sportos, értékelje a stílust (nem csak az elegánst, rengeteg stílus van még azon kívül is) táplálkozzon egészségesen. Beszéljen is erről pár szót, had tanuljuk meg, hogyan is kell ezt csinálni. Akarjon tetszeni a nőknek, ő is, a párja is lehessen büszke rá.

man-4658042_1920.jpg

 

Legyen vezető. A legtöbb fiú/férfi vágyik erre, a dominanciára, a vezetés élményére. Legyen a főhős (és akár küzdjön meg pl. önmagával ezért) határozott, akinek céljai vannak, aki felelős a rábízottakért. Azok pedig hallgassanak rá, kövessék, ha konfliktusokkal is. Ezek viszik el a történetet a hátukon, szóval persze, hogy külső-belső konfliktusokkal!

Legyen családfő! Nem csak szóban, hanem tényleg. Tanuljon a családról (ez az iskolákban is elkelne), járjon ezen az esze. Hogyan neveli majd a gyerekeit, hogyan hordozza majd a tenyerén kicsi feleségét? Hogyan szerez majd érvényt az akaratának? Hogyan és miért fog bocsánatot kérni, hogyan jelzi, amikor más bocsánatkérésére vár? Hogyan fogja kommunikálni az érzéseit, hogyan ismeri fel azokat? A párja szívéhez az őszinte érzéseken és ezek kifejezésén keresztül vezet el a legrövidebb út. Ezt minden fiúnak/férfinek tudnia kell.

Milyen célokat állít az övéi elé? Mire és hogyan próbálja őket rávenni? Miképpen fogja őket annyira megismerni, hogy mindezt a siker reményével tehesse? A családja felől közvetített igényeknek, elvárásoknak miképpen és milyen mértékig fog megfelelni? Fel kell időnként a ki nem mondott jelzéseiket is ismernie! (Szépséges felesége ebben elsődleges támasza lesz - ezt tudnia kell.)

Hogyan bánik a feleségével? Majom módra tiszteli, vagy normális, emberi módon? Komolyan veszi amit mond? Mindent? (Meg fog őrülni...) Le tudja állítani, amikor hisztis? Ha csapongó, vagy elveszik az érzelmei súlya alatt, tud szilárd oszlop lenni, koncentrált, higgadt Férfi?

Tudnia kell, hogy a családja ki lesz szolgáltatva neki az ő ereje, munkája és jelenléte miatt. Tehát karolja fel őket, törődjön velük, erősítse őket, biztassa vezesse és dolgozzon értük! Ez a családfősége alapja. Sziklának kell lennie, akire rá lehet építeni akár egy nagycsaládot is. Ez ma kiemelten fontos Magyarországon. Túl kell élnünk, ehhez pedig szaporodnunk kell.

leadership-913043_1920.jpg

De mi a helyzet a lányokkal/nőkkel?

II. A nők

Először is: ők is legyenek angyalok!

fantasy-4121624_1920.jpg

A nők a szépség, kedvesség és a szív megtestesítői. De testesítsék is meg! Tudniuk kell, hogy ezek fontos értékek az emberiség történelmében, és ma is azok. Nem gyenge aki érzékeny, akinek van szíve, aki együttérez! Nem oktalan és buta, aki hisz a jóságban, csak józansággal keverten kell ezt tennie. Mélyen bukott természettel élünk egy mélyen bukott világban, ahol a rossz időnként felemelkedik, a jó pedig igazságtalanul szenved. Manapság azonban újjáélesztettek tömege tanúsítja, hogy végül mindenki elszámol a tetteivel, hogy a halállal nincsen vége az életnek, tehát igenis megéri végül jónak lenni. Legyenek a nők bátran a szív és a jóság emberei, kellő józansággal és növekvő bölcsességgel. És közösségben. Olyan barátaik és barátnőik legyenek, akik ebben segítik és nem visszahúzzák őket.

Fontos tudniuk a nőknek, hogy a belső erő az igazi erő, a harcos sem ér semmit enélkül a harcmezőn. Ez pedig a tartás, az önbecsülés és az amiből sok van egy nőnek: az érzelmek. Az erős izom önmagában kevés. Okosan és bátran építsen az érzéseire, mert ha jól csinálja, legfőbb támasza lesz az a saját életében. Vezetője a maga és mások érzéseihez, belső állapotához. Ha józansággal vegyíti.

Egy szerető, meghallgatni tudó nő, egy lelki gyógyító, igazi angyal.

Ugyanakkor egy nő is erősítheti az izmait. Persze szép, nőies kerekdedsége rovására ez ne menjen, de kimutatták, hogy egy átlag nő huszonnégy hetes edzésprogrammal egy átlag katona teherbírásának 70 %-ról 91% -ra fejleszthette izomzatát. Megvédheti magát az erőszakos férfiakkal szemben (legyen karate woman) és nincsen szüksége férfigyűlölő Isztambuli Egyezményre. 

De ha már egy nő felveszi bizonyos területeken a versenyt a férfiakkal, nem muszáj férfivá válnia. A legkeményebb része jön a cikknek: legyen egy nő alkalmazkodni hajlandó, tudó, főleg a párjával szemben. Képes a nő vezetni a családot, de engedje át a kormánykereket a férfinek. Nagyon kell a férfiaknak a tisztelet és felelősség kettőse, ezt ne vegyék el tőlük. Vezessék a vállalatokat, de otthon elégedjenek meg a tanácsadói szereppel. Nem könnyű, nagy elvárás ez, de sokkal több férfi akarna házasodni, és maradna házas, ha családfővé emelné a párja a házasságukban. Így igazán királynő a nő: ha a férfihoz hasonlóan ő is szolgál, szervez de az irányítást átengedi élete párjának. Rengeteg férfi ábrándozik és sok beszél is róla, hogy engedelmeskedni tudó és akaró feleségre vágyik. A fehér, emancipált nő sok férfi számára már nem vonzó, inkább keletről importál magának főzni, mosni, vasalni, gyereket nevelni tudó és akaró, engedelmes, tisztelettudó nőt. 

Ez egész egyszerűen nagyon sok férfinek ENNYIRE fontos. Vagyont áldoz érte. Ha együtt akarunk élni ezen a szép bolygón, erre a nőknek is oda kell figyelniük. Filmeken, az életben - mindenhol.

family-1976957_1920.jpg

A női karakterek is fontos, hogy foglalkozzanak a közösség ügyeivel is, de ezt korunk női elég jól tudják - szerencsére. Végül: ápolja a nő a szépségét. Sportoljon, sminkeljen, legyen illendő a viselkedése (akárcsak a férfiaké) Éljen egészségesen. Tanuljon meg bánni a nőiességével. Legyen benne biztos, hogy ezzel igenis képes hatást gyakorolni a férfiakra. Merjen segítséget, apró szívességet kérni. (Ez egyébként remek ismerkedési taktika is a kiszemelt férfival szemben.) Merjen néha gyengének lenni az erős férfi mellett. A gyenge nő szinte mindig segítő, atyáskodó attitűdöt vált ki a férfiakból - ezt jó tudni, és józanul alkalmazni. 

Akkor igazán szép a nő, ha belülről is az. Ha mer NŐ-nek lenni. Függeni, odaadni magát, vállalni a kiszolgáltatottságot is. Egy férfi éppígy ki van szolgáltatva érzelmileg egy nőnek, szakítás után sokkal több az öngyilkos férfi, mint nő. Nagy egy nő hatalma a férfin, csak indirekt nyilvánul meg. 

Nagyon szomjazzuk mi, férfiak a nők külső és belső szépségét, lényét, örömét, kedvességét. Ebben áll egy nő igazi hatalma - ha kellő öntudattal és magabiztosággal vegyíti. Magabiztossága pedig kipróbáltsággal fejleszthető - tehát kockáztasson néha, vállaljon éles helyzeteket. (Tüzet kérni egy idegentől, segíteni egy ismeretlenen, szóba állni egy prostival az utcán, stb.)

woman-3096664_1920.jpg

 Mindkét nem pedig: bókoljon, ismerjen el és dícsérjen! Saját erényeinket jobban látjuk, mint másokét, tehát gyakorolnunk kell észrevenni a másik erősségeit. Szépség, ízlés, harmónia, kedvesség, báj - a nőknél, erő, higgadtság, vidámság, stílus a férfiaknál. Legyünk bátrak: udvaroljunk mértékkel egymásnak.

Sóval ízesebb, vidámabb hely lesz a Föld.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toplakzoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr3515980634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása